BOTA BORRELIA – LINUS 15 ÅR HADE BORRELIA – DOG

DETTA SKREV JAG OM FÖRRA ÅRET I MIN VANLIGA BLOGG:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7615794.ab

DET FINNS ANLEDNING ATT UPPMÄRKSAMMA DET IGEN.

Aftonbladet Nyheter Publicerad: 2010-08-13
Linus föräldrar Lennart och Jeanette Wallberg anmäler nu läkarna som missade deras sons sjukdom.”Vi gör allt för att andra inte ska få vara med om samma sak.”Foto: MAGNUS SANDBERG

Linus, 15, dog av Borrelia

Linus Wallberg kämpade mot sin sjukdom länge – till slut avled han, 15 år gammal, av Borrelia.
Linus Wallberg kämpade mot sin sjukdom länge – till slut avled han, 15 år gammal, av Borrelia.Foto: PRIVAT

Jönåker

Under flera år kämpade Linus Wallberg, 15, mot sina smärtor.

Förra våren dog han av neuroborrelios hemma i familjens soffa.

Nu anmäler familjen tre läkare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

– Jag har inget förtroende för vården längre. Vi gör allt för att andra inte ska få vara med om samma sak, säger pappa Lennart.

Linus Wallberg hade varit sjuk till och från i mer än tre år. Vid flera tillfällen hade han akut fått åka till akutmottagningen i Nyköping för smärtor i kroppen kraftigt illamående och kräkningar. Men när familjen skyndade till sjukhuset skickades Linus oftast hem igen med diagnosen maginfluensa eller influensa.

– Man tror ju på det läkarna säger. Ingen vill ju tro att ens barn är allvarligt sjukt, säger Linus mamma Jeanette Wallberg.

Läkarna avfärdade oron

En av läkarna gav Linus diagnosen astmamage och sa att hans smärtor skulle försvinna av sig själv med tiden. Och när Jeanette berättade för läkaren att hon var orlig för att hon en dag skulle hitta sin son död, skrattade läkaren och avfärdade hennes oro.

Men Linus var allvarligt sjuk. Tidigt på morgonen 17 februari förra året när pappa Lennart skulle väcka Linus hittade han honom död i familjens soffa. Obduktionsrapporten visade att Linus hade dött i sviterna av neuroborrelios.

– Så vitt jag vet var det ingen av alla läkare Linus träffade som testade honom för borrelia. Hade de tagit ryggmärgsprover och gett honom antibiotika hade Linus levt i dag. Men det kändes som att de inte tog oss på allvar, säger Jeanette.

”Viktigt att fallet utreds

Linus föräldrar har nu anmält tre läkare till Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsnämnd. En av dem är överläkaren Diana Bornstein Welff, som är medicinskt ansvarig på barnkliniken i Nyköping.

– Det som stod i journalerna och de symptom Linus uppvisade gav inte automatiskt misstanke om neuroborrelios, annars hade vi ju utrett och behandlat Linus. Men det här är en väldigt svår diagnos att ställa, säger hon.

Har ni brustit i behandlingen av Linus?

– Ja det måste man ju naturligtvis säga när ett barn dör av en behandlingsbar sjukdom. Jag kan förstå att familjen väljer att anmäla och det är viktigt att fallet utreds, säger Diana Bornstein Welff.

”De trodde inte på oss”

Men det är en klen tröst för Linus familj.

– De trodde inte på oss. Vi kommer aldrig komma över detta, men om anmälan hjälper andra föräldrar att slippa gå igenom samma sak så är det alltid något, säger Jeanette Wallberg.

Det här inlägget postades i FALLBESKRIVNINGAR och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till BOTA BORRELIA – LINUS 15 ÅR HADE BORRELIA – DOG

 1. Ping: HEMIMAMMAS TANKAR – Ett livstecken från en dödsdömd… « HEMIMAMMA – Brinner för en grön värld med ett rött hjärta och lever livet i närhet med döden!

 2. Ping: Svante, med ny viktig Länk. | HANNIBAL(JAN)

 3. Urban Medin skriver:

  Kram 🙂
  Ja det är fruktansvärt och du/ni är tappra Hemimamma.
  Jag läste om Linus då det begav sig men jag vet inte hur det gått i anmälan osv.
  Det blev väl en lex något i vanlig ordning och som om det hjälper?
  Jag och vi är många här, som både följer utvecklingen och håller tummarna allt vi kan för er.
  Sköt om er och trevlig Fredag till er alla 😉

  Gilla

 4. skvitt skriver:

  Länk nr 2 fungerar nog inte. Jag antar att den inte ska gå till ABs aktuella sida för dagen.
  Det vore bra om du kan uppdatera för jag ska länka till detta inlägg, som du snart ser. FB.

  Kram!
  /Skvitt

  Gilla

 5. Ping: Läser och kommenterar « skvitts

 6. Ping: Lidande och död « skvitts

 7. kao skriver:

  Fruktansvärt att bli så nonchalant behandlad inom svensk sjukvård (som skall vara en av den bästa i världen, vilket är helt fel. Inte bara när det gäller borrelia!) Jag lider med familjen som miste Linus, vars sjukdom faktiskt var behandlingsbar! Fatta vad den killen måste ha lidit i tre år , innan han dog ensam hemma på soffan. Det är ovärdigt och nonchalant. Det är beklämmande, sorgligt och jag blir både arg och ledsen.
  ———–
  Jag kunde själv varit död 2005 då jag drabbades av en neuromedicinsk livsfarlig sjukdom. Tre olika läkare skickade hem mej med rådet att ta Alvedon mot mina fruktansvärda smärtor i vänster anisktshalva. Hade jag inte varit så envis och tryckt på, hade jag dött och lämnat efter mej en då 15-årig dotter utan släktingar. Till slut hamnade jag, efter en lång kamp, på rätt ställe och fick vård. Men sen den dagen har jag inte längre kunnat arbeta utan lever nu på en usel förtidspension, eller sjukersättning som det numera kallas – antagligen för att man ska känna skam och skuld över att man inte ingår i samhällsapparaten och arbetslinjen….

  Jag anmälde alla tre läkarna, men det gick inte alls. Det är MYCKET svårt att få en läkare fälld för felbehandling. Särskilt som de håller ihop och i värsta (bästa) fall motvilligt erkänner att de hade fel.

  Jag berättar detta om mej själv, för att visa nonchalansen inför och förminskandet av patienternas upplevelser av sjukdom, så du förstår att Linus och jag knappast är de enda som drabbats.

  Kao

  Gilla

  • HEMIMAMMA skriver:

   Nej allt du berättar om har jag och fler medlemmar i min familj också drabbats av, så jag har mångårig erfarenhet av svenska läkares nonchalans.

   Vi läser om liknande och hör om kritik i media varje vecka men inget görs.

   Personligen har jag börjat överväga att flytta till Norge alltmer… och skulle barnen gå med på det så skulle jag inte tveka.

   Gilla

 8. Ingemar Lilleberg skriver:

  Okunskapen och nonchalansen om borrelia är utbredd. Jag har själv plågats av borrelia en längre tid. Jag bor i Sörmland och har ofta fästningar då jag rör mig mycket i skog och mark. Jag har haft hudutslag, men de kom långt efter något fästingbett. Det var först när jag fick ansiktsförlamning och senare allvarliga synstörningar uppstod, som en läkare i Stockholm, inte Sörmland, gav mig antibiotika. Jag hoppas att läkarna har rätt, när de säger att långvarig behandling inte hjälper. Obehandlad borrelia kan utvecklas till en allvarlig sjukdom och är inget att ta lätt på./ Ingemar

  Gilla

  • HEMIMAMMA skriver:

   Tyvärr har läkarna fel i det antagandet. Min make och vår son är goda bevis på det då de båda behandlats i flera månader. Jag själv behandlas också men har en mer svårtartad infektion med även TWAR och Bartonella utöver Borrelian, så jag kräver annorlunda och längre behandling.

   Och den allvarliga utvecklingen av sjukdomen känner jag väl till. Jag har själv drabbats av den liksom min make.

   Gilla

 9. Jag va en som kände Linus, gick i samma skola som honom ..
  Alla tog det som en chock.. vi kom till skolan alla glada som vanligt, men i trappen upp fanns en bild på honom och ljus runt, alla fattade direkt, vi samlades alla,, hade en tyst minut för honom..
  Han va den snällaste människan på denna jord, han såg alltid till så alla mådde bra. Han fick alla att le bara av att höra hans röst. han va underbar.
  han verkligen speciell . detta va verkligen inte rättvist.. han va värd livet..
  Livet där han gjorde människor glada..
  Han hade slutat något år tidigare men alla visste vem han va eftersom han fanns där varje dag tillsammans med oss åren innan .
  Vi som tok va mindre när han gick där, vi såg honom som våran förebild.
  Bilden på honom satt kvar länge, tills lärarna som vart i chock hade mod att ta bort den.
  Alla människor som inte fick äran att inte lära känna honom missade verkligen något..
  Men jag sökte nu på honom på google, och fick upp din blogg. Det glädjer mig att se att så många som bryr sig, han får tillbaka det han gjorde mot alla.
  Hoppas du läste detta , och tar imot äran jag ger dig, och jag vet att Linus också hade gett dig den äran. ❤

  Gilla

  • HEMIMAMMA skriver:

   *tårar* ♥

   Jag har svårt att sätta ord på vad din kommentar och den heder du röner mig betyder…

   Jag önskar att jag fick möta alla barn som kämpar med Borrelia och allt med det tillhörande elände… och Linus hade jag varit stolt över att få ha hjälpt om jag fått möjlighet… Nu är min kamp en gåva från en moder till en annan, Linus moder ♥

   Jag har själv förlorat tre barn tidigare i livet, så jag vet hur otroligt smärtsamt det är för alla inblandade och när min 3 årige son blev svårt sjuk i Borrelia, (liksom min make och jag själv visade sig vara), så började min kamp…

   Han är idag på väg att bli frisk och min make är nästan frisk… det kommer men verkar ta lite mer tid för mig själv…

   Men hur frisk vi än blir så slutar min kamp den dag jag själv dör.

   Inte ett barn till ska dö i Borrelia!!

   Varma Hemikramar ♥

   Gilla

   • Anonym skriver:

    Hoppas ni blir friska!
    För det är verkligen inte rättvist..
    Han va så älskad ❤

    Men jag hoppas verkligen allt blir bra för er , men han vakar säkert över er , och ser till att inga fler blir så behandlad som han blev , ❤

    Gilla

   • HEMIMAMMA skriver:

    Tack, vem du än är.. ♥

    Jag hoppas att han vakar över andra barn som blir sjuka i borrelia – min son kommer att bli frisk och kanske hjälpte Linus till att ordna att jag fick kunskapen och upptäckte vad som var fel med min son och make och kunde hjälpa och kämpa för dem?

    Men jag kämpar för varenda unge och de är många som kan ha borrelia utan att veta om det tyvärr…

    Hemikram ♥

    Gilla

 10. Ping: HEMIMAMMAS TANKAR – COCKPORN OCH SKITGÖRA « HEMIMAMMA – Brinner för en grön värld med ett rött hjärta och lever livet i närhet med döden!

 11. Anonym skriver:

  Linus tackade nej till sjukvården. Anledningen var att han ansåg att han inte fick den hjälp han behövde.
  Jag var hemma hos dom när han gick bort.
  Känner hans storebror, vi var väldigt nära vänner när detta hände.

  Gilla

 12. Ping: Sjukdomen som inte finns | skvitts

 13. Ping: HEMIMAMMAS KAMP – NU FÅR VI DÖ I FRID?? | HEMIMAMMA - Brinner för en grön värld med ett rött hjärta och lever livet i närhet med döden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s