BOTA BORRELIA – Vården anmäls efter att ha missat borrelia – art. i DN

Till min glädje finner jag denna artikel i dagens DN:

Vården anmäls efter att ha missat borrelia

Publicerad i dag 09:02

Foto: Roger TuressonAlexander Taschke blev sjuk i januari, hade ont i huvudet och mådde illa och kunde inte gå till skolan.

Alexander Taschke, 12, blev sjuk i januari. Efter att ha skickats runt till olika vårdgivare i tre månader utan att hans tillstånd förbättrades, tog hans mamma med honom till en läkare i Berlin, som snabbt konstaterade borrelia. Nu anmäler föräldrarna den svenska vården till Socialstyrelsen.

Familjen Taschke sitter samlad kring köksbordet i den vita villan i Danderyd. Alexander Taschke är fortfarande lite trött, men mår betydligt bättre än för ett par månader sedan, då huvudvärk och yrsel gjorde att han sällan orkade fullfölja en hel skoldag. Om han tog sig dit alls.

– Jag gick ibland, men jag fick ofta gå hem. Jag hade så ont i huvudet, säger han.

Han började känna sig dålig i mitten av januari och efter några dagar tog hans föräldrar med honom till deras husläkare i Mörby. Denne fastslog att Alexander troligen fått ett virus.

– Det blev inte bättre, så vi åkte tillbaka till läkaren. Hon sa att det kanske kunde vara bihålorna, eller ögonen, eftersom Alexander har glasögon, säger mamma Katharina Taschke.

Alexander slussades vidare till Martina barnsjukhus, där läkaren skrev ut medicin för bihålorna och sa att det kan vara tänderna som orsakar huvudvärken.

Det blev flera besök eftersom symtomen snarare ökade än avtog i styrka. Katharina Taschke upplevde inte att de fick något gehör alls.

– När ett barn har konstant huvudvärk och mår så dåligt som han gjorde kan man inte bara föreslå värkstillande och säga att han ska ”ta lite frisk luft”. Några av läkarna gick också in på att det kunde vara psykiskt, säger hon.

Alexander och hans föräldrar besökte Karolinska universitetssjukhuset och en barnläkare i Täby, de gick till tandläkare och optiker.

– Vi testade till och med osteopati och qigong, men ingenting hjälpte, säger Katharina Taschke.

– Jag tyckte det var dåligt att alla läkare bara skickade mig till andra läkare hela tiden, säger Alexander Taschke.

I slutet av mars fick Katharina Taschke nog och tog med sig Alexander till familjens hemland Tyskland och husläkaren som de brukade gå till när de bodde i Berlin.

– Jag var så fruktansvärt rädd. Jag vågade knappt fråga hur han mådde, för varje dag var svaret ”nej mamma, det är inte bättre”.

Barnläkaren i Täby hade misstänkt att Alexander hade borrelia, men provet var negativt. Husläkaren i Tyskland gjorde ett annat slags test – som var positivt för borrelia.

– Han har en genetisk disposition som gör att han inte utvecklar antikroppar mot borrelia, därför var det svenska testet negativt. I Tyskland gör man något som heter mörkfältmikroskopi, säger Katharina Taschke.

Behandling sattes in och redan efter ett par dagar lättade Alexanders huvudvärk, för första gången på elva veckor.

Nu mår han i princip bra, men han ligger efter mycket i skolan och är fortfarande trött efter sin långa sjukdomsperiod.

Vården är anmäld till Socialstyrelsen och ärendet är under utredning.

– Vi vill inte anklaga någon, men vi är besvikna. Särskilt på att vi blev runtskickade så mycket och fick driva hela ärendet själva, ingen tog något övergripande ansvar, säger Katharina Taschke.

Lars Hagberg är professor i infektionssjukdomar på Sahlgrenska i Göteborg. Han säger att den svenska synen på borrelia skiljer sig från den tyska, men vill inte kommentera enskilda fall.

– Det finns alltid undantag inom medicin, men enligt min uppfattning är vi bra på att diagnostisera borrelia i Sverige, säger han.

Emma Löfgren

emma.lofgren@dn.se

VI FÅR VÄL SE VAD DEN STÄMNINGEN LEDER TILL

Det här inlägget postades i ARTIKLAR, FALLBESKRIVNINGAR och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till BOTA BORRELIA – Vården anmäls efter att ha missat borrelia – art. i DN

 1. HEMIMAMMA skriver:

  Vi är många som kan påverkas av vad som sker med denna anmälan.

 2. Men eftersom de anser att vi inte har borrelia så anser de ju heller inte att de har missat den :/ Tyvärr… men åh vad jag önskar att det kunde bli nån förändring! Det är väldigt slitsamt att inte få hjälp när man är sjuk…

  • HEMIMAMMA skriver:

   Ja, det är riktigt destruktivt… =0(

   Men förändringen måste komma, annars går samhället under till slut.

   Massor av sjukdomar som vi är vana att betrakta som tropiska och ovanliga kommer att öka explosionsartat framöver på grund av klimatförändringarna…

   Hemikram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s