BOTA BORRELIA – NORGE VISAR FRAMFÖTTERNA

Jag, min make och vår son behandlas via NORSK BORELIOSE SENTER i Oslo. Av denna anledning så är allt som händer på Borreliafronten i Norge av stort intresse. På något sätt måste vi kunna ändra svenska vårdens orubbliga inställning och en av vägarna kan vara att rapportera om de framsteg som görs i våra grannländer.

Finland är sedan länge bland de världsledande på borreliaforskning och nu verkar norsk forskning ta sjumila-kliv. Jag vill rapportera om två artiklar från norsk media med särskilt intresse. Översatt med GOOGLE

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/rogaland/1.8178858

Fästingbett är den främsta orsaken till meningit hos barn

Fästingar och barn (Foto: Renate Krangsaas / Monika Mahle Aarset)– Det är när fästingen är kvar på plats en dag att det blir överförda Borrelia bakterien. Det är viktigt att se över sina barn på natten om de har spelat ut, säger Dag Tveitnes.

Foto: Renate Krangsaas / Monika Mahle Aarset

Två av tre barn som hade hjärnhinneinflammation utvecklat efter att ha smittats av bakterier från fästingar, visar en ny doktorsavhandling.

– Över 350 barn har besökt barnavdelningen vid Stavangers universitetssjukhus mellan 1996 och 2009, som vi misstänkte för att ha haft hjärnhinneinflammation, har undersökts, säger Dag Tveitnes NRK.

Tveitnes: s läkare på barnavdelningen i Stavanger niversitetssykehus (CIS) och har studerat förekomsten, sjukdomar och diagnostiska metoder i neuroborreliosis, ansiktsförlamning och hjärnhinneinflammation hos barn. Undersökningarna har resulterat i en doktorsexamen, som han försvarar på fredag.

– Bakterien överförs genom en dag

Studierna är baserade på bakterien Borrelia burgdorferi som är den vanligaste orsaken till fästing-burna sjukdomen i Norge. En trä fästing är bärare av bakterien, och de återstående bitarna fastnat i hopp om att få det från en redan infekterad källa. Barn smittas och bakterier kan invadera nervsystemet förekommer sjukdomen neuroborreliosis.

– Det är när fästingen är kvar på plats en dag att det blir överförda Borrelia bakterien, och det är de små fästingar som är mest farliga. Det finns de som sitter vanligen på folket, och det finns de som är svårast att se. Det är viktigt att se över sina barn på natten om de har spelat ut. Kom ihåg att fästingar ofta sitter på hans huvud, sade Tveitnes.

Tveitnes sina doktorandstudier visar att neuroborreliosis är orsaken till två av tre fall av hjärnhinneinflammation hos de undersökta barnen. Av alla fall av ansiktsförlamning, på grund av till 2/3 av dem neuroborreliosis.

– Jag har granskat ryggmärgsvätskan runt hjärnan och hittade Borrelia bakterier i två av tre av de barn som hade visat meningit, sade han.

– Registrering hög incidens

– En sådan hög prevalens har aldrig visats för andra regioner i världen. Det är nog inte att det finns mer här än på andra håll, men att det aldrig har prövats så nära förut, sade han.

Nästan alla barn med neuroborreliosis haft hjärnhinneinflammation, och nästan tre av fyra hade ansiktsförlamning. Kombinationen av hjärnhinneinflammation och ansiktsförlamning hade bara finns hos barn med neuroborreliosis.

Alla barn diagnostiserades under perioden april till december den tid fästingar är aktiva.
Neuro Borrelia är vanligast hos barn runt skolan.

Gäller hela kusten

Även om det är främst barn från Rogaland som har undersökts i studien är det inte en lokal företeelse.

– Fenomenet är lika för alla platser där det finns fästingar. Det är längs den östra kusten från norra Norge, sade han.

Tveitnes Day (49) är uppvuxen i Alvik i Hardanger. Han är läkare vid universitetet i Bergen (1989). Han är specialist på barnsjukdomar, och har varit anställd vid barnavdelningen av CIS sedan 1996. Från och med 2010 har han varit doktorand vid Institutionen för klinisk medicin, University of Bergen.

FAKTA OM FÄSTINGAR

Fästingar
 • Fästingar, edderkoppdyrfamilie okej Parasitiformes, består av mer än 600 arter och finns i alla världsdelar.
 • De fästingar har fyra stadier i sin utveckling: ägg, larv, nymf och vuxen hane eller hona. Larven har tre par ben, nymfen och vuxna fyra par.
 • Full sög blodet har samma storlek som man är – upp till 1,5 cm lång.
 • De arter som kräver hög luftfuktighet varm och en lång växtsäsong, jgerne med minst 175 dagar under 5 grader. Det är utbredd i ett smalt bälte längs kusten från södra Norge till södra Nordland, på västkusten och inlandet längs fjordarna. Den Oslofjorden är den vanliga norr till Håøya.
 • Som vuxen sitter skogen fästingar vanligen 30 cm ovanför marken i gräset eller låga buskar i fuktiga platser och fastnar på passerande anka djur. I synnerhet, rådjur, älg, rådjur, hare får och ko.Hundar och människor kommer att vara lätt angripne.
 • Fästingar är känd som den värsta smittespreiaren i djurriket. Den mänskliga överlåtelsen det ett antal farliga sjukdomar såsom borrelia, och ehrilchiose skogflåttencefalitt.

Källa: Great Norwegian Encyclopaedia

DEN ANDRA ARTIKELN:

Blodsugeren sprer ny smitte

Om faran med att nya mycket farliga smittor sprids allt längre norrut i Europa.

Annonser
Det här inlägget postades i BOTA BORRELIA och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till BOTA BORRELIA – NORGE VISAR FRAMFÖTTERNA

 1. Anonym skriver:

  Borrelia och tbe är två olika sjukdomar man kan få av fästningar bor på Åland vi vaccinerar oss mot Tbe som är en virus sjukdom som ger meningit mitt ena barn har haft det och han insjuknade i två omgångar och det var i anades som man konstaterade att han hade det.en dotter har haft borrelia två gånger fått antibiotika båda gånger. Mina barn har fästningar dagligen även jag och min man.vi har anti kroppar i blodet mot borrelia.

  • HEMIMAMMA skriver:

   Då är det stor risk att ni utvecklar tertiär borrelia. Just på Åland så är strängen särskilt svår och utvecklas väldigt ofta till neuroborrelia. Tyvärr så är deras behandlingsprogram otillräckliga och det är därför som vi valde Norge när vi undersökte de olika alternativen när vi blev sjuka. Jag råder er att göra sammalunda.

 2. Ping: HEMIMAMMAS TANKAR – om soptunnor, skitprat och skräppost « HEMIMAMMA – Brinner för en grön värld med ett rött hjärta och lever livet i närhet med döden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s