BOTA BORRELIA – PROVSVAR, REFERENSVÄRDEN & CD 57-Testet

Nu har jag funnit en sida som ger provsvar med referensvärden att jämföra med.

http://edina.bloggagratis.se/2012/04/30/7835979-provsvar-referensvarden/

Man ska dock helst ha en Borreliakunnig läkare som kan tolka testerna för en säker diagnos, men man kan få ett ungefärligt hum om hur det ligger till på egen hand.

Det viktigaste nya testet som man utför utomlands via Norge och Tyskland ( även ev Danmark) är det så kallade CD 57 testet, vilket kan behöva förklaras lite närmare;

CD57+/CD3- ABSOLUTE CELL COUNT

”CD57+/CD3- cells are a subset of NK cells. Their exact function, and what differentiates them from CD56+ NK cells, is not well understood. The absolute number of CD57+/CD3- cells is low in patients suffering from chronic Lyme disease (a disease that follows an infection by a bacteria called Borrelia). Patients with very low CD57 have significantly more co-infections and persistent immunologic defects than patients with higher counts. In patients that respond to antibiotic therapy, the number of cells come back to normal, hence this is a useful marker to follow the effect of a therapy.”

Låt oss börja med att gå tillbaka till grundläggande gymnasiebiologi. Du kanske kommer ihåg att vita blodkroppar (leukocyter) är celler i blodet som hjälper kroppen att bekämpa infektioner och andra sjukdomar. Vita blodkroppar kan kategoriseras som antingen granulocyter eller mononukleära leukocyter. Mononukleära leukocyter är dessutom sub eller undergrupperade i monocyter och lymfocyter.

Lymfocyter, som finns i blod, vävnader och lymfoida organ, attackerar  antigener (främmande proteiner) på olika sätt. De huvudsakliga lymfocyt sub-typerna är B-celler, T-celler och naturliga mördarceller (NK)-celler. B-celler producerar antikroppar som stimuleras/reagerar av/på en infektion eller vaccination. T- celler och NK-celler, å andra sidan, är de cellulära angriparna mot immunförsvaret och är vårt fokus i diskussionen som följer.

Låt oss stanna till en stund och införa något i diskussionen som du förmodligen aldrig fick lära dig om på biologilektionerna: CD markörer. CD, vilket står för “cluster designation”, är glykoproteinmolekyler på cellytan, som fungerar som en identifieringsmarkör. Tänk dig  att du jämför celler som man jämför människor. Människan består av otaliga, på ytan identifieringsbara egenskaper (såsom hårfärg, ögon färg, etc.) och så är det även med celler. Celler har förmodligen tusentals olika identifieringsmarkörer, eller ”CD’s”, befintliga på sina ytor, men hitintills har ca 200  upptäckts och namngetts.

Varje markör (eller CD) på en cell namnges med ett nummer, som inte betyder mer än den ordning i vilken den upptäcktes.  På en given cell finns många olika klusterbeteckningsmarkörer (CDS), vilket ger varje cell dess unika utseende och funktion, men knyter också samman vissa celler genom sina likheter (som att gruppera alla människor med brunt hår eller alla människor med blå ögon). Celler som har en viss typ av CD närvarande på ytan betecknas specifik CD-typ + (t.ex. en cell med CD57-markörer på sin yta är CD57 +).

NK-celler (mördarceller) har sina egna specifika ytmarkörer. Den dominerande markören är CD56. Procentandelen CD56 + NK-celler mäts ofta hos patienter med kroniska sjukdomar som markör för immunstatus: desto lägre CD56-nivå, desto svagare är immunsystemet. Du kan ha hört kroniskt trötthetssyndrompatienter berätta om sina CD56 antal. Ett lägre antal i populationen av NK-celler är CD57 +.

En under normalantal granulocyter har satts i samband med kronisk borrelia via Doktorerna Raphael Stricker och Edward Wingers arbete. Ingen vet vet varför CD57 + NK-celler är lägre hos borreliapatienter, men det är viktigt att notera att många sjukdomstillstånd som ofta förväxlas med kronisk Lyme/Borrelia (MS, fibromyalgi, systemisk lupus, reumatoid artrit t.exär inte associerade med låga CD57 + NK antal. Den goda nyheten är att för de flesta Borreliapatienter ökar CD57 + NK nivån när behandlingen fortskrider och hälsan återfås.

CD57 markörer kan också finnas närvarande på andra typer av celler, inklusive T-celler, så det är viktigt att skilja mellan CD57+ T-celler och  CD57+ NK-celler. Läkare måste vara medvetna om att många testlaboratorier som påstår sig att utföra CD57 testet, faktiskt letar efter CD57+ T-celler, snarare än CD57 + NK-celler, vilka är de celler som är av intresse vid kronisk Lyme/Borrelia.

När ett provningslaboratorium ska mäta CD57 + NK nivån, så mäter de först andelen lymfocyter som är CD57 + NK-celler. Sedan beräknas ett absolut antal, genom att multiplicera den procentuella andelen med det totala antalet lymfocyter hos patienten. Det normala intervallet för absolut CD57 NK antal är 60 till 360 celler per mikroliter blod. Denna baslinje antogs baserat på testresultat från hundratals friska patienter. Genom denna Laboratoriestandard,kan ett testresultat under 60 celler per mikroliter anses vara under det normala och därför antyder det kronisk borrelia. Men en färsk studie av patienter tyder på att 100 celler per mikroliter är ett mer tillförlitligt gränsvärde för att separera borreliasjuka från friska.

När Läkarna Stricker och Winger upptäckte att CD57 + NK-cellantalet är lägre hos kronisk Borrelia-patienter, vilket tenderar att öka vid patientens kliniska förbättring, uppstod en möjlighet för Lyme/Borrelia-kompetenta utövare att utnyttja ett praktiskt verktyg för att hjälpa till för diagnostisering av kronisk lyme/borrelia-sjukdom, för att följa behandlingens framsteg och att bestämma behandlingens slutpunkt. Precis som AIDS-patienter alltid lagt stor vikt vid sina CD4 T-celltal, har Borrelia-patienter nu en ganska tillförlitlig statusmarkör för sin sjukdom.

Det är viktigt att komma ihåg att CD57 resultatet bara är en siffra; betydligt viktigare är patientens kliniska status. Som en gammal professor brukade säga; ”behandla patienten, inte ett laboratorietest!” Det finns fortfarande mycket vi inte vet om CD57 markören och vilka andra faktorer som kan sänka eller höja den. Men totalt sett är CD57 + NK antalet ett användbart verktyg för att diagnostisera och behandla de flesta kronisk Borreliapatienter. Som ett mått på immunstatus, ger det ett indirekt mått av bakteriell belastning och svårighetsgrad av sjukdom. Vidare, hos en patient som har ett negativt eller obestämt borreliatest, där mycket tyder på att man ska misstänka sjukdomen, kan läkaren använda CD57 + NK antalet som ytterligare en bit i det komplexa pusslet för att ge en borreliadiagnos.

Källa:

MER OM CD 57 testet:

http://www.bca.de/fileadmin/img/bca/PatInfos/6bInfectolabBorrelioseLaborundDiagnotikengl.01.07.11.pdf

http://www.redlabs.be/red-labs/our-tests/immune-function-assays.php

http://www.borrelia-tbe.se/forum/viewtopic.php?f=32&t=254

http://www.biomedcentral.com/1471-2172/6/3

http://www.jleukbio.org/content/87/1/107.full

http://www.newsmill.se/node/7986

.

Klippet visar sk mörkfältsmikroskopi.

HEMIMAMMA

Detta inlägg publicerades i BOTA BORRELIA, FAKTA OM BORRELIA, Tester & Provtagning och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till BOTA BORRELIA – PROVSVAR, REFERENSVÄRDEN & CD 57-Testet

  1. monica skriver:

    Du hittar så mycket bra att läsa för alla oss som mår dåligt, TACK HEMIMAMMA!

    Gilla

    • HEMIMAMMA skriver:

      Tack Monica ♥

      Jag försöker att skapa och samla ihop så mycket bra och lättfattlig information som möjligt, då mitt mål delvis är att detta ska vara en referens-blogg..

      Gilla

  2. Linda skriver:

    Takk for god og interessant informasjon!

    Gilla

  3. Rolf Erikson skriver:

    Det var en konferens i våras där någon skulle redogöra för hur man står i CD57 frågan. Någon som vet något?
    Testet har nämligen ifrågasatts, se http://lymemd.blogspot.se/2009/01/cd57.html
    Verkligheten är tyvärr alltid krånglig.

    Gilla

    • HEMIMAMMA skriver:

      Tyvärr vet jag inte än. Avser du ILADS konferens i WIEN för några veckor sedan?

      Tack för länken. Visst är verkligheten krånglig och forskningen når längre hela tiden. Kunskapen ökar och jag tror att man MÅSTE beakta den kliniska bedömningen i samband med testerna och ta ett flertal OLIKA tester för att få en säker bild och diagnostisering.

      Gilla

  4. Conny dalfors skriver:

    Hej HemiMamma! Har precis börjat ta del av boreliadebatten. I mitten av 90- talet insjuknade jag i någon form av svårdefinierbar sjukdom. Genomförde alla tester som tänkas kan med samma gensvar som många andra fått/ får. ”Vi hittar inget, lär dig leva med din situation”. Jag konstaterade själv att min symtom stämde bra överens med de flesta gällande fibromyalgi. Då det inte fanns ngn hjälp att få har jag bara konstaterat att jag har ett namn på mina problem och ingen hjälp eller förståelse för detta.Har aldrig varit sjukskriven för mina problem och har bitit ihop och bara kämpat på för att hålla mig igång. ( har man något att välja på?). När jag nu, på tv, får höra att kronisk Borelia är väldigt lika min symtom (skrämmande) samt det faktum att när jag genomgick alla Provtagningar på 90- talet vet jag att man då fann att jag ”någon gång haft borelia, men att jag ej längre hade detta”. Jag uppfattade det då som att de fann spår av antikroppar mot borelia, men också att jag blivit av med borelian och således hade mina symtom inget med detta att göra. Nu när jag läser på lite om kronisk borelia och vad andra har genomlevt i liknande situation blir jag både glad över att finna att det kanske går att göra ngt, men samtidigt ”jävligt trött” över hela situationen. (som om man inte är redan är jävligt trött av denna sjukdomen). Jag är 50 år i dec, men, trots min sjukdomsbild, faktisk i ganska bra fysisk form. Mest beroende på min idrottsbakgrund samt min stora portion av envishet. Tänker nu kontakta min läkare och diskutera denna frågan och se om jag kan testa mig med cd57-metoden eller vad vi nu gör.
    Fantastiskt att du ( HemiMamman) har fått fram all den informationen som du samlat ihop, och att du delar med dig av dina erfarenheter och kunskaper.

    Stort tack! Kämpa på! Med vänlig hälsning, Conny.

    Gilla

Lämna en kommentar