BOTA BORRELIA – I chatten censurerades de av oss som är kunnigare, dvs vi som är sjuka.

Idag har det varit en chatt på Svenska Dagbladet. Anna Överby har svarat på frågorna och man kan undra om det varit efter bästa förmåga och hon inte ÄR kunnigare, eller om det är politiskt tillrättalagda svar. Flera av medlemmarna inklusive jag själv ställde kritiska frågor, som censurerades bort. För egen del funderar jag om det kan vara så att denna chatt är avsedd att vara ett ”motgift” emot alla de skriverier i Norsk press som börjat ifrågasätta den officiella doktrinen i både Norge och Sverige – som menar att Borrelia inte är särskilt farlig.

Jag tänker korrigera – i röd skrift –  de uppenbart felaktiga svar som hon gett.

Vilka frågor har du om fästingar?

Klockan 13 kan du chatta om fästingar med forskaren Anna Överby på Umeå universitet. Ställ dina frågor redan nu!

Närbild på en fästing som satt sig fast på ett öra.

Närbild på en fästing som satt sig fast på ett öra. SCANPIX

Joel: När en fästing sugit blod och lägger ägg, kan det hända att man får massor av fästingar hemma i lägenheten?
Anna Överby: Jo, fästingar kan lägga ägg som kläcks inne i lägenheten. Så om du har hund så städa ordentligt runt omkring dess sovplats om du tror att du fått in vuxna fästingar.
Kalle: Är det fler eller färre fästingar nu jämfört med ett par år sedan?
Anna Överby: Det har blivit fler fästingar och man har sett att utbredningen norrut har ökat troligen pga klimatförändringen.
Detta beror på att fästingen är vattenberoende för sin överlevnad, liksom spirocheterna (borreliabakterierna) kräver vätska för att överföras, klimatförändringarna är bara delvis svaret. Idag vet man dessutom att fåglar bär och sprider fästingar och deras sjukdomar och att de dyker upp allt längre norrut och djupare in i landet
Gunnar: Har fästingar naturliga fiender i den Svenska faunan?
Anna Överby: Ja spindlar, steklar och fåglar äter fästingar.
Christer: Stämmer det att risken för borelia minskar om man plockar bort fästingen inom 24h?
Anna Överby: Ja, det stämmer.
Detta är felaktigt. Amerikanska forskare har visat att det är via den blodförtunnande saliven som fästingen sprutar in när den biter, som spirocheterna överförs. Alltså smittas man direkt, men om man har ett starkt immunförsvar kan kroppen mota Olle i grind direkt, eller fördröja utbrottet av Borrelia tex.
John: Har vi många olika arter, eller är det olika stadier av fästingar: de pyttesmå, de mellanstora svarta och de större röda?
Anna Överby: Det finns 10 fästingarter i sverige, den vanligaste är Ixodes ricinus. Fästingen har 3 stadier larv, nymph och vuxen som är olika stora.
Kristoffer: Hur får man på lättast möjliga sätt ut en fästing ur huden?
Anna Överby: Med en fästingborttagare, den hittar du på apoteket.
Rikard: Går det att få TBE av fästingbett trots att man vaccinerat sig? Vilka kända biverkningar har TBE-sprutan?
Anna Överby: Vaccinet är mycket säkert 98% efter 3 vaccineringar, men det har förekommit några fall i Sverige med vaccinerade som fått TBE.

Följande biverkningar har rapporterats:

Mycket vanliga biverkningar Smärta, rodnad och/eller ömhet vid injektionsstället

Vanliga biverkningar Illamående, Trötthet, sjukdomskänsla, Huvudvärk, Muskel- och ledvärk

Mindre vanliga biverkningar Kräkningar, Förstorade lymfkörtlar, Feber, Yrsel som kännetecknas av en snurrande känsla.

Sällsynta biverkningar Allergiska reaktioner, Sömninghet, Diarré, Magsmärtor

Följande biverkningar har också rapporterats, som inträffat med okänd frekvens: Försämring av autoimmuna sjukdomar, Tecken på hjärnhinneinflammation, såsom stelhet i nacken, Yrselkänsla, Inflammerade nerver av olika grad, Kramper, Hjärninflammation (encefalit), Dimsyn eller ökad känslighet för ljus, ögonsmärta, Snabb hjärtrytm, Hudreaktioner (utslag och/eller klåda) Nacksmärta, Frossbrytningar, influensaliknande sjukdom, svaghet, ödem, ostadig gång

Carola: Fick ett fästingbett i söndags på vristen. Nu är hela vaden öm. Hur kan man veta om det är borrelia?
Anna Överby: Ser du en röd ring runt fästingbettet så är det troligtvis borrelia.
Det är sant att om man ser Erytema migrans så har man HELT säkert Borrelia – MEN bara 30 % av alla som visar sig ha Borrelia minns vare sig en röd ring eller ens ett fästingbett. så man kan vara smittad utan att se den karaktäristiska ringen.
Pia: Hur små barn bör man vaccinera mot TBE?
Anna Överby: Man kan vaccinera barn från 1 år.
Emelia: Finns TBE i alla områden där det finns fästingar i Sverige? Där det finns; ungefär hur stor är förekomsten per, låt oss säga 100 fästingar?
Anna Överby: Nej det finns inte TBE i alla områden där det finns fästingar, i endemiska områden är 0.1-0.5% av fästingarna infekterade.
Lena: Hur länge lever en fästing utan att den hittar ett värddjur?
Anna Överby: Vid gynsamma förhållanden, dvs, rätt fuktighet och temperatur kan den leva mer än ett år utan att äta.
cc: Hur många ägg lägger en fästing per kull och under sin livstid?
Anna Överby: Ca 1000-2000 ägg lägger en vuxen hona.
Per: Jag har många fästingar i trädgården. Finns det effektiva bekämpningsmedel som tar bort problemet?
Anna Överby: Håll gräset kortklippt, fästingen tycker inte om uttorkning.
Lars Bengtson: Om man har glömt när man vaccinerades senast, kan man göra det igen utan risk?
Anna Överby: Ja
Tor: Hade och behandlades för borelia för några år sedan. Skall man göra efterkontroll?
Anna Överby: Nej, det behöver du inte.
Enligt min och många med mig som är sjuka i sen/kronisk borrelias  åsikt så bör man ta tester, eftersom sen borrelia utvecklas inom ett tidsspann av dekader efter den primära sjukdomen. Vid minsta sjukdoms misstanke bör Borrelia uteslutas FÖRST eftersom konsekvensen av obehandlad Sen borrelia eller Neuroborrelia (två olika saker) är väldigt allvarlig och har tom orsakat dödsfall.
 
Arne: Hej, Det finns studier som visar på ett nära samband mellan rådjursbestånd och fästingpopulation. Är det någonting du känner till och vad är din åsikt om detta? Tror senast det var Norge som hade en sådan studie.
Anna Överby: Rådjuret är den vuxna fästingens favorit byte så det finns ett samband mellan dessa.
VÄRRE ÄR ATT FÅGLAR SPRIDER BORRELIA OCH ANDRA FÄRSTINGRELATERADE INFEKTIONSJUKDOMAR. DESSUTOM VET MAN NUMERA ATT ÄVEN MYGGOR KAN SPRIDA BORRELIA.
L: Tog min första fästingspruta för ett år sedan; missade den andra som skulle vara inom 3 mån – nu hörde jag att det går bra att ta den andra inom 1 år. Stämmer detta?
Anna Överby: Ja
Lena: Hur länge överlever den inomhus?
Anna Överby: Det beror nog på fuktigheten innomhus.
Christer: Jag har mig veterligen aldrig haft en fästing på mig medan t.ex. mina barn/sambo har haft det flera ggr. Vi rör oss i samma terräng ute i skärgården. Finns det några belägg för att vissa individer är mer utsatta än andra?
Anna Överby: Har hört samma sak men har inte läst någon studie som säkerställer detta.
Emelia: Hur tar man reda på om TBE förekommer bland fästingar i ett visst område?
Anna Överby: Man samlar in en stor mängd fästingar och testar om de är TBEV virus positiva.
Bill: Det finns halsband till hundar som ska minska risken för att få ett fästingbett. Finns det ingen motsvarighet för oss människor?
Anna Överby: Nej, inte vad jag vet.
Vincent Hellstrand: Finns det fler farliga fästingburna sjukdomar än Borrelia och TBE i Sverige?
Anna Överby: Fästingfeber finns också men det är ovanligt.
DET FINNS ETT 25 TAL KRONISKA INFEKTIONSSJUKDOMAR SOM KAN SPRIDAS MED FÄSTINGAR. Bartonella, Babesia, Ehrlichia(anaplasma) är bland de som blir allt vanligare i Sverige.
Victor: På våren när man är ute i skärgården kan man finna mikroskopiskt stora fästingar. Jag har dock aldrig sett en som bitit sig fast. Är de helt enkelt för små? Hur ser livscykeln ut för en fästing?
Anna Överby: Det är nog larver du pratar om, de suger framförallt på gnagare och mindre fåglar. Huden är för tjock på människa för dessa. En fästing har 4 stadier: Ägg, larv, nymf och vuxen. och fästingen behöver suga blod mellan varje stadie.
Richard: Vi har skaffat sommarställe på Värmdö, ett fästingtätt område. Vår dottter är 2 år och kommer vara där under sommaren. Tycker du att vi bör vaccinera henne, eller är det bättre att vänta tills hon blivit äldre? Finns det några risker med vaccinationen? mvh /Richard
Anna Överby: Mycket få risker med vaccination om man inte är allergisk. Man kan vaccinera från 1 års ålder.
Emelia: Emelia igen; Hm.. att samla in en stor mängd fästningar och kolla om de är TBE-viruspositiva är ju såklart en toppenlösning, men jag menar: hur kan jag som icke-forskare få veta om jag behöver oroa mig för TBE i det område jag vistas.
Anna Överby: Gå in på SMIs hemsida där finns det en Sverige karta över var de olika TBE fallen har varit dvs endemiska områden.www.smi.se
SvD Webbredaktion: Nu är chatten avslutad, tack för alla intressanta frågor! Det kom in väldigt många frågor och Anna Överby har svarat på så många hon kunde.
Anna Överby: Tack för alla frågor.
De frågor som jag själv skickade in som alltså censurerades bort var:
 1. berätta mer om hur fästingen är beroende av vatten för att spridas längs vattendrag och sjöar.
 2. Hur kan ni VETA att man inte smittas om man avlägsnar fästingen inom 24 H när amerikanska forskare menar att det är den blodförtunnande saliven som överför smittan?
 3. Varför besvarar du inte frågor som vi som är kritiska till Borreliadoktrinen i Sverige ställer??
.

HAR NI ANDRA EXEMPEL PÅ FRÅGOR NI STÄLLT SOM ANNA INTE VILLE BESVARA??

Det här inlägget postades i ARTIKLAR, BOTA BORRELIA, FAKTA OM BORRELIA och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till BOTA BORRELIA – I chatten censurerades de av oss som är kunnigare, dvs vi som är sjuka.

 1. Svante skriver:

  Hur kommer det sig att kronisk borrelia inte godkäns som diagnos i Sverige. Gjorde som du jag kopierade chatten, och la in den hos mig. http://svantelarvig.wordpress.com/2012/06/26/fastingar-och-samhalle/
  Svante

  Gilla

 2. Maria Hansson skriver:

  Jag ställde en fråga som cencurerades/inte togs med.
  ”varför hävdar svenska läkare att diagnosen ”kronisk borrelia” inte finns? Har själv fått diagnosen i Norge och blir behandlad för den. Blev biten av en fästing för sex år sedan och har borrelia i kroppen. Varför kan jag inte få denna vården i Sverige?”

  Gilla

 3. Ping: HEMIMAMMAS KAMP – BORRELIAKRIGET FORTSÄTTER – OCH censuren. « HEMIMAMMA – Brinner för en grön värld med ett rött hjärta och lever livet i närhet med döden!

 4. Ping: Borrelia. | HANNIBAL(JAN)

 5. Väldigt bra att du rättade till svaren 😉 Jag blir så hemskt upprörd på att folk får höra förmildrade och lugnande svar om borrelia hela tiden. Nästan alla jag känner – som inte vet om min situation – tror att borrelia är något som går över på EN VECKA, och att det inte alls är farligt och knappt ens jobbigt… mhhm… yeah right 😦 om det vore så väl! de skulle bara veta…

  Gilla

  • HEMIMAMMA skriver:

   Jag undrar vad George Bush Jr och Göran Persson (Svensk) skulle svara på de frågeställningarna? (G.P. erkände i sin bok efteråt att det kostade sossarna valsegern 2006)

   Det är för mig det enda beviset på att gudomlig rättvisa KAN existera – Då BÅDA drabbades av PRIMÄR Borrelia under 2006, det året som Socialdemokratiska regeringen bestämde att vi inte hade råd med Borreliadiagnostik och skar bort den ur budgeten. I USA anklagades amerikanska regeringen för att, som biologiskt stridsmedel, gett Saddam Hussein, på 80-talet, genetiskt manipulerad Borrelia som biologiskt stridsmedel, som under gulfkriget vändes emot amerikanska soldater.

   Politiskt sprängstoff i kvadrat med andra ord.

   Jag har sett dokumenteten.

   Hemikram

   Gilla

 6. skvitt skriver:

  Fy satan vilka hemska bilder!

  Men jag har en annan viktig sak att förmedla, som vi som bloggade på AB vet vad det betyder:
  http://skvitts.wordpress.com/2012/07/13/bloggspace-se-ligger-nere/

  Bloggspace ligger nere, läs mera hos mig!
  /Skvitt

  Gilla

 7. Ping: Sjukdomen som inte finns | skvitts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s