BOTA BORRELIA – UPPRÖRANDE NYHETER MED OÖVERSKÅDLIGA KONSEKVENSER

ANFANGIdag nås jag av nyheten att den Läkare (som jag och min familj kan tacka för våra liv) som behandlar patienter med Borrelia som tillåtits bli kronisk, drabbas av en indragning/begränsning av sin läkarlegitimation.

Dr Rolf Luneng som förestår NORSK BORRELIOSE SENTER i Oslo kommer enligt denna länk från norska myndigheter inte kunna praktisera sitt yrke i vanlig ordning utan villkoras med följande:

 • Du må arbeide under veiledning i underordnet stilling i spesialisthelsetjenesten.
 • Din arbeidsgiver må være kjent med begrensingene i din autorisasjon og årsaken til disse, og denne må forplikte seg til å rapportere til Statens helsetilsyn om eventuelle uregelmessigheter knyttet til din virksomhet som lege.
 • Du må informere Statens helsetilsyn om hvor du arbeider og hvem som er din arbeidsgiver/oppdragsgiver.

Du kan presentere dette tilsagnet om begrenset autorisasjon for potensielle arbeidsgivere. Når du får tilbud om ansettelse på ovenfor nevnte vilkår, kan du igjen søke om begrenset autorisasjon. Du må legge ved dokumentasjon på tilbud om ansettelse som lege, og at arbeidsgiver aksepterer de angitte vilkårene.

Du kan ikke arbeide som lege før Statens helsetilsyn, etter søknad, har fattet vedtak om begrenset autorisasjon.”

Vad detta innebär i praktiken vet jag inte än då jag antar att Lunengs arbetsgivare är/var han själv. Jag har ställt frågan i de norska borreliagrupperna om någon vet hur detta kommer att påverka NBS dagliga verksamhet. Han har ju två andra läkare och jag antar att han i alla fall teoretiskt sett kan fortsätta som vanligt.

Jag hoppas å alla andra sjuka, i både Norges och Sveriges vägnar, att han överklagar och vinner detta i högre instans.

För som Dr Luneng själv säger:

”retningslinjene må anses som anbefalinger, og at de passer for pasienter med akutte infeksjoner, men ikke for pasienter med kroniske ifeksjoner.”

I annat fall kommer detta få beklagliga och oöverskådliga konsekvenser.

LARS MONSEN har i sin blogg vittnat om hur Luneng räddat tillvaron och livet för honom.

Det är mig veterligen den mest kände patient som Dr Luneng behandlat, men jag vet att vi är många som fått våra liv tillbaka. Starkast intryck på mig gjorde en ung pojke som jag såg resa sig ur sin rullstol på sentret. Han hade varit rullstolsbunden i över fem år.

Min son kan idag gå på dagis, min make arbetar full tid och jag själv närmar mig slutet på min mörka tunnel. Allt detta syntes omöjligt för två år sedan innan vi fick kontakt med NBS och inledde en framgångsrik behandling.

ETT fall av felaktig vård – vägs mot hundratals, om inte tusentals patienter som blivit avsevärt bättre eller nått fullt tillfrisknande. I Sverige för övrigt, tillåts läkare arbeta utan konsekvens vid upprepade antal varningar och incidenser.

Nyheten togs upp i media:

http://www.svt.se/nyheter/sverige/borrelialakare-mister-legitimationen

http://www.dagbladet.no/2013/09/02/nyheter/innenriks/flatt/borreliose/helse/29028667/

Monsens flåttlege fratas autorisasjonen

Hela denna sak har en grund i att läkemedelsindustrins företrädare når allt längre i sitt inflytande över läkare och laboratorier och deras agenda (makt och profit) kan genomskådas om man ser lite kritiskt på tex följande och liknande citat:

”- Noen går på antibiotika i årevis for å behandle en diagnose de ikke engang har. Det kan gi svært alvorlige bieffekter over tid, underbygger Emmert, som er medisinsk ansvarlig ved Unilabs AS, som leverer borreliatester til det offentlige helsevesenet i Norge.”

Just i exemplet ovan så handlar det om att ELISA-testerna som de tillhandahåller (samma som i Sverige) inte är bättre än 40-70 % tillförlitliga och därmed hotas företagets vinst om man använder de tester som finns i Tyskland och USA. Det finns många exempel på läkare som tvingats av banan på olika sätt av etablissemanget. I USA så händer det dagligen.

Reaktionerna är mycket upprörda bland kommentarerna till artikeln… många vittnar om att Dr Luneng räddat livet på dem eller anhöriga.

Hur många människor döms till livlångt lidande eller tyvärr, onödig död, om en av de få läkare som förstår och verkar för vår sak inte tillåts fortsätta längre?

Jag är idag ytterst tacksam att jag själv och min familj slipper oroa oss JUST NU – men jag vet ju att vi lika snabbt kan befinna oss i samma situation igen.

Och vad händer då?

Då är kanske vårat enda val – förutom att lägga oss ner och dö – annonser som denna.

Mediastrategi

Denna artikel fann jag och frågan om detta är uttryck för en verklig förändringsvilja eller om det bara är norskt valfläsk?

”Høyre vil styrke akuttmedisinen, og vil at alle akuttpasienter som kommer til sykehuset kal vurderes av en som er spesialist  som raskt kan vurdere pasienten videre i systemet.  Dessuten trekker partiet frem som en viktig sak at det bør forskes mer på kroniske sykdommer, ME, firbomyalgi og borreliose.”

Jag ser på Facebook och andra borreliaforum att Högern får många nya norska röster idag.

Jag fruktar att Norge ska få samma hårda erfarenhet av vad högerpolitik innebär som vi i Sverige men som någon sade i ett borreliaforum:

”Tror tyvärr inte det spelar någon roll vilka politiker vi har varken i Norge eller Sverige. Här i Sverige styr dom blåa och dom försämrar vården nåt oerhört och svara inte ens på skrivelser gällande borrelia och att vi inte får vård för vår sjukdom.
Vi måste trycka på dom genom att vi får majoriteten av befolkningen bakom oss, skriva insändare, debattartiklar, skrivelser osv där vi visar på hur illa det kan gå om man får borrelia och även påtalar att samhället även kan spara enorma pengar på att ge oss behandling.”

Det har bildats en ny Facebookgrupp till följd av det som skett.

Rykten säger att Luneng inte kommer ge sig och han har kontaktat advokat för att driva vidare denna sak både i media och rätten. Vi är många föräldrar som hoppas att han vinner.

your child

För övrigt vill jag påstå att ARGA DOKTORN är det bästa och viktigaste programmet som SVT gjort på många år.

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/felbehandlade-patienter-engagerar/

Stå på er innan läkarna står på er!!

botaborreliaFBgruppen

HEMIMAMMA

Bonuslänkar:

http://artoflyme.blogspot.se/2013/09/we-up-here-in-scandinavia-lost-our-only.html

http://neuroborreliosis.blogspot.se/2013/09/sa-smartsamt-var-doktor-luneng-ar-tagen.html

http://www.dagbladet.no/2012/08/05/magasinet/flatt/borreliose/borrelia/sykdom/22801739/

Annonser
Det här inlägget postades i BOTA BORRELIA och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till BOTA BORRELIA – UPPRÖRANDE NYHETER MED OÖVERSKÅDLIGA KONSEKVENSER

 1. Mari skriver:

  Hej! Jag lyckades bli helt symptomfri från min borrelia på 6 månader med detta program angivet på webbplatsen. Tänk om läkare kunde få meddela sina patienter att den typen av hjälp finns, utan att bli av med sina licenser.
  Har du tips på hur jag kan sprida infon i Sverige om Dr Cowdens perhört effektiva Support Program? Hans föreläsningar finns på YouTube också.
  Hör av dig om du vill veta mer …
  Mvh Mari

 2. caroline skriver:

  Ja det e helt SJUKT !!! Han jobbar som en läkare ska jobba..å sen blir han bestraffad ??? Vart e läkarvården på väg?????

  • Anonym skriver:

   Dr Julke blev åtalad med hot om att mista sin legetimation. Han blev friad för att det stod ingenstans i lagen att inte en läkare fick bota sjuka med vilka medel som helst. Har lagen ändrats i såfall hur? Hjördis

 3. Anonym skriver:

  Mycket är sjukt. Dr Julke blev åtalad, för många år sedan, med hot om att mista sin legetimation, Han blev friad då det inte står i lagen att läkare inte får använda vilken mentdd som helst för att bota sjuka. Har lagen ändrats på något sätt i såfall hur?

 4. HEMIMAMMA skriver:

  Advokat Kjetil Brå Oksavik
  I dag har jeg skrevet brev til Helsetilsynet. Dersom du ”liker” og ”deler” kommer dette ut til mange flere!

  Til direktør Geir Sverre Braut og direktør Bjørn Guldvog

  Etter å ha lest VG i dag samt Helsetilsynets vedtak, reagerer jeg med harme og skuffelse over vedtaket fra Helsetilsynet. Jeg er en av mange som har vært i kontakt med NBS og dr Luneng etter at Lars Monsen sto frem og fortalte om sin sykdom og behandlingen ved NBS.

  Jeg ble syk ca 1. september 2010 og hadde sterke influensasymptomer, samt magesmerter. Etter ca 2 mnd ble jeg henvist til utredning ved Sandvika sykehus. Borreliatest ble sendt til Vestfold sentralsykehus lab. og kom tilbake negativ. Sandvika sykehus konkluderte med ”sannsynlig Sarkoidose” men kunne ikke gi meg noen konkret diagnose. Den 01.02.2011 la jeg ned min advokatpraksis ettersom jeg var svært preget av sykdommen med smerter og fatigue. Jeg ba fastlegen min om antibiotika, men fikk bestemt avslag. Ekteskapet gikk i oppløsning høsten 2012 pga sykdommen.
  Et år etter utbruddet ba jeg om second opinion og ble henvist til St. Olavs Hospital, og de kom til samme konklusjon 10 mnd senere etter samme undersøkelsesløp der.

  2 mnd deretter kom jeg til NBS, fikk positiv resultat på Borrelia og startet behandling med langvarig antibiotika den 14.12.2012. Etter 5 dager forsvant samtlige symptom. I dag er jeg tilbake i arbeid og er i ferd med å etablere meg som advokat igjen. Jeg tok ut bevillingen den 5. august 2013.

  Et stort poeng, er at man ikke får tidlig diagnose og hjelp pga manglende og for dårlige testmetoder i det offentlige. Og at det ikke er tilstrekkelig god nok kompetanse til å klinisk vurdere om det foreligger infeksjon med borrelia og co-infeksjoner. Så lenge tilbudet fra det offentlige er så vidt dårlig kan det ikke forsvares at leger som faktisk gir helbredende behandling blir stoppet av det samme offentlige helsevesen. Vedtaket kan ikke forsvares med at Sørlandet sykehus nå blir kompetansesenter for Borrelia i Norge, ettersom det tar lang tid å opparbeide kompetanse som fører til at kronisk syke borreliapasienter faktisk blir friske. En hel pasientgruppe krever å bli hørt/tatt hensyn til i denne saken. Jeg og vi som pasientgruppe krever at NBS sin virksomhet fortsetter med sin praksis, som for øvrig er hentet fra Tyskland og drives lovlig der.

  Rettslig sett anfører jeg at vedtaket ikke er holdbart og viser til at de retningslinjene som gjelder for leger er nettopp retningslinjer, og ikke pålegg. Dr. Luneng og NBS har gitt meg behandling som har ført til helbredelse, etter en klinisk vurdering sammenholdt med resultat fra blodprøver. Ergo mangler Helsetilsynet lovhjemmel til å frata dr. Luneng lisensen.

  Jeg ber derfor om at du/dere som direktør griper inn og snur Helsetilsynet i denne saken og trekker vedtaket mot dr. Luneng.

  Med vennlig hilsen

  Kjetil Brå Oksavik
  advokat/attorney at Law MNA

 5. Ping: BOTA BORRELIA – ALLMÄN SAMLING TILL LUNENGS FÖRSVAR | Bota Borrelia – Offer för sjukdom, inte samhället

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s