BOTA BORRELIA – Mer mothugg för Reimer och hans anhang.

ANFANGSom initierade vet, så pågår ett organiserat smutskastningskrig kring frågan om Kronisk Borrelia existerar. Huvudaktör i saken är allas vår högt avskydde Mats Reimer, en barnläkare, som anser sig väga tyngre än ca 100 expertläkare, professorer, forskare och praktiserande läkare med direkterfarenhet.

”Tretton myter om borrelia som skapar rädsla i onödan”

Till sin hjälp i ”debatten” har han tre tillika inkompetenta medaktörer – Svenska Leif Dotevall, Anders Tegnell och norska Preben Aavitsland. (alla har jag skrivit om tidigare i denna blogg)

Några snabba länkar för att jogga minnet för intresserade:

http://www.svt.se/nyheter/15-00-chatta-med-preben-aavitsland-om-kronisk-borrelia

barnlakaren-mats-reimer-och-eli-lillys-stratterastudie

http://www.svt.se/nyheter/sverige/statepidemolog-forsvarar-tamiflu

2013/09/10/bota-borrelia-norge-politisk-hjalp-eller-stjalp/ (om Dotevall bla)

Om Anders Tegnell och hans otaliga fadäser och förehavanden finns en outsinlig källa här

Men vi tiger inte still och lider inte i det tysta längre. Vi har börjat slå tillbaka.

Vi var många som skrev till DN och försökte få säga vårt och man valde att ta in denna:

”Subjektivt och glättat urval om borrelia”

REPLIK. Att framhäva att det finns galna konspirationsteorier på nätet som att till exempel borrelia skapats av USA:s armé är en dålig ursäkt för att bagatellisera och trivialisera verkliga problem, men kan kanske fungera som härskarteknik mot dem som står i beroendeställning, skriver Leif Lindau angående Mats Reimers debattartikel om borreliamyter.

Om patienter bemöts med tvärsäkra påståenden som strider emot deras egen erfarenhet snarare än med nyanserade fakta och till exempel klara siffror växer i stället marknaden för mera vidskeplighet. Därför vill jag komplettera Reimers subjektiva urval av glättad information om borrelia med bland annat följande:

1. Av någon obegriplig anledning är borrelia ej anmälningspliktig sjukdom i Sverige, medan flera andra, mindre vanliga vektorburna sjukdomar (till exempel tbe) är det. Detta bidrager till att omdömen om att borrelia är ett ”litet” eller ”stort” problem i Sverige är onödigt osäkra. Äldre uppskattningar från 1990-talet anger storleksordningen 10.000 nya fall/år i Sverige. I de flesta länder där det mäts har också frekvensen ökat stadigt med tiden. Det blir cirka 200.000 nya fall i Sverige på tjugo år det. Dessutom undandras allmänheten möjligheten att baserat på geografisk fördelning vidtaga adekvata personliga försiktighetsåtgärder, något som Reimer däremot förståndigt nog rekommenderar för tbe.

2. Att det saknas dokumentation att borreliabakterier kan överföras vid blodtransfusion betyder ej att det inte kan ske. I USA är praxis att blodgivning får ske först ett år efter att en patient färdigbehandlats med antibiotika. Detta baseras ej på konspirationsteorier utan på myndighetsbeslut.

3. Att borrelia som Reimer säger ”inte är svårt att behandla ” är ett subjektivt omdöme, och till föga tröst för de som inte blev bra. Berglunds undersökning (Berglund et al., Scand J Infect Dis 34: 421–425, 2002) från Blekinge rörande patienter diagnosticerade och behandlade på 1990-talet visade att efter behandling hade 25 procent neurologiska restsymptom fem år efter avslutad behandling, och att tidig diagnos och behandling är viktigt för lyckad behandling. De uppskattade 2.500 årligen tillkommande drabbade svenskarna med fleråriga symptom håller däremot nog ej med att deras sjukdom var särskilt ”lättbotad”.

4. Diagnosproblemet för de som infekterats men ej fått rött märke (EM), en osäker andel som ofta uppskattas till 30 procent i Sverige (högre i många andra länder), löser Reimer på sitt enkla vis genom att endast rekommendera läkarbesök vid synligt EM – så försvann det diagnosproblemet från den egna mottagningen. Sen behandling ökar som sagt också risken för misslyckad behandling. En bakomliggande orsak till kontroverserna om borrelia är att diagnosmetoderna är osäkra. Detta framgår – åtminstone mellan raderna – av en färsk (2013) utredning från före detta Smittskyddsinstitutet om ”Laboratoriediagnostik vid borreliainfektion”. Inte en enda numerisk siffra om olika tillförlitlighetsmått på proverna återges i utredningen. Förtjänster finns också i utredningen. Ett reviderat diagnosschema med fler och nyare stödjande diagnosmetoder föreslås förtjänstfullt nog. Internationellt pågår också forskning om flera nya metoder med hopp om säkrare diagnoser, så problemet är reellt.

Det kan också noteras att utredningen även anger att tillståndet ”kronisk borreliainfektion” kan finnas vid obehandlad infektion, dock att dessa fall ”är mycket ovanliga om rätt antibiotikabehandling sätts in i tidigt skede”. Om jag inte missminner mig har däremot Reimer själv i sina krönikor hävdat att detta tillstånd i stället ”smittar via nätet” – en alldeles egen konspirationsteori.

Några andra relevanta länkar i sammanhanget:

Doktor Leif Dotevalls avhandling (12 mars 1999 min anmärkning, dock kraschad länk, VARFÖR? http://www.mediahuset.se/infektionslakaren/il299/lyme_borrelios.htmCASCHAD sida av ovan)

http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/infektionslakarens-syn-pa-borrelia/

http://www.thenhf.se/begreppet-vetenskap-och-beprovad-erfarenhet-en-ren-villfarelse/

https://botaborrelia.wordpress.com/2012/08/07/bota-borrelia-morklaggningen-fortsatter-borrelia-ar-politiskt-farligt/

https://botaborrelia.wordpress.com/samlad-lank-informationssida/

Vi behöver bli fler som engagerar oss för att stoppa ”jorden är plattismen” som gror och växer i Sverige och framför allt måste vi finna vägar att kunna stoppa sådana som Mats Reimer…

Vi behöver bli fler medlemmar i Svenska Borrelia & TBE föreningen om vi ska kunna höja en stark och säker röst gentemot våra politiker och makthavare, så GÅ MED.

Kom till demonstrationen 18 maj kl 15 på Medborgarplatsen!

I övrigt så fortsätter kampen som förut.

Tänk på att Borrelia är sexuellt överförbar – så kör försiktigt!

Stå på er innan läkarna står på er!!

botaborreliaFBgruppen

(klicka på bilden)

Angelica Johansson aka

HEMIMAMMA

Vår petition för att stoppa Reimers mobbande

Annonser
Det här inlägget postades i BOTA BORRELIA och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till BOTA BORRELIA – Mer mothugg för Reimer och hans anhang.

  1. Yvonne Lofquist skriver:

    Det går väl att skicka detta I vanlig brevform till alla berörda myndigheter och
    svt, läkaresällskapet osv. de flesta sådana inst. måste ju diarieföra all inkommande post.
    Väldigt bra formulerat med god översikt samt bra länkar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s