BOTA BORRELIA – CURE LYME – Kampen för Dr X fortsätter! – The fight for Dr X continues!

Nu börjar kampen på allvar. I och med att Dr Kenneth Sandström – känd som Dr X – har förlorat sin läkarlegitimation, så måste vi göra vad vi kan för att stoppa galenskaperna! Han har varit den enda inom landets gränser som hjälpt oss med svåra fästinginfektioner. Nu tvingas vi alla återigen vända oss utomlands.

Det betyder att lilla Adam som äntligen hade fått hopp efter att ha blivit illa behandlad av vanliga svenska vården nu tvingas att finna sig i att de skador han fått av neuroborrelia riskerar bli permanenta.

Gammal Artikel om Dr X

Now the fight is on for real. Since Dr Kenneth Sandström – aka Dr X – has lost his licence to practice medicine, we have to do what we can to stop this madness! He has been the only doctor within the borders of this country, treating us that have severe vectorborne infections. Now we are all forced to go abroad to get treatments.

This means that little Adam, who finally had found some hope, after he had been treated with negligence by the regular swedish healtcare system, now is forced to accept that the damage that he has suffered from neuroborrelia/chronic lyme disease threatens to become permanent.

Old Google translated article about Dr X

Jag fick häromdagen några kommentarer kring det skedda som är mycket tänkvärda:

LÄKARSTUDENT: ”Bara för att ge ett litet perspektiv:  Om vi bortser från Dr. Sandströms specifika sak här, och jämför skandinaviska och utländska (t.ex. Tyska) riktlinjer för behandling av Tick borne diseases, så ser vi att det skiljer sig en del. Nu är det så att det generellt behövs mer forskning på det här området, och speciellt i Skandinavien då detta är ett snabbt växande problem som sjukvården inte hunnit lära sig tillräckligt om innan det brutit ut en liten epidemi här pga av varmare klimat. I Skandinavien vet man generellt för lite om Tick borne diseases då vår region länge varit fri från detta. Nu är det nya tider, men det fattas kunskap. Nu är det så att Socialstyrelsens riktlinjer är det som gäller juridiskt. Bryter man mot dom blir man straffad. Även om man skulle råka veta mer än socialstyrelsen och även om man har rätt och socialstyrelsen fel, så döms man ändå enligt gällande regler.

För att riktlinjerna ska kunna ändras, behövs mer kunskap, forskning och pionjärer på området som kämpar sig fram genom den vetenskapliga djungeln och lyckas ta fram tillräckligt goda bevis för att en ändring ska kunna göras.

Sånt tar tid, och dessutom är det inte lätt heller att enas, då det finns flera läger inom vetenskapen som har var sina sidor av samma sak som de tycker är viktigast och som de argumenterar för. Det är flera hänsyn att ta. Ibland blir det inte heller rättvist för alla då ekonomi och nationell hälsa också spelar in.

Mitt i allt detta finns det då några ytterst få som väljer att kämpa för en liten patientgrupp (numera ökande i antal), där man i Skandinavien saknar nationell kunskap och riktlinjer. Man ser kliniken (dvs patienterna med deras symptom), men man har inte ”verktygen” för att fixa problemet, även om man kanske har kunskapen. Då finns det dom som säger till den här specifika patientgruppen: ”jag ser dig, jag förstår att du lider, och jag väljer att hjälpa dig, även om jag måste hämta ”verktyg” från t.ex. Tyskland och även om jag vet att jag sätter min karriär på spel för att du ska må bättre”.

Dessa läkare kan ses på som både pionjärer, martyrer, lagbrytare, kvacksalvare, specialistutbildade, egoistiska och medmänskliga, allt beroende på från vilket perspektiv man väljer att se saken ifrån.  De första på området kommer alltid bli ifrågasatta, förlöjligade, straffade, hyllade och tackade, allt till sin tid.

Det viktiga här, är att se saken från ett större perspektiv. Det kretsar inte kring Kenneth Sandström, det är en nationell gåta som ännu inte är löst, där det behövs mer kunskap, bevis, förståelse och kritik för att komma fram till ett svar som kan hjälpa fler människor på ett effektivt, säkert och ekonomiskt sätt.
Dr. Sandström är en av de första här, och blir säkert inte den sista heller.

Det är tragiskt att behöva bli straffad när man har de bästa intentioner om att hjälpa, men samtidigt beundransvärt av de som väljer att stå för sin sak och som kämpar för det de tror på, trots hårda konsekvenser. De är mycket väl medvetna om att de gör fel i förhållande till gällande regler, och vet att de kommer dömmas därefter. Men de är lika mycket medvetna om att de har en kunskap och en erfarenhet som hjälper många, och ser att det är värt att kämpa för det som de tror på.

Tror ni det är lätt att som läkare veta att om jag gör det här kommer jag hjälpa många, men kommer samtidigt förlora min licens?
En licens som man kämpat för i 6 år på universitetet, som har kostat 1/2 million i studieskuld, därtill många tårar, sena kvällar, ingen fritid, mycket ansvar etc. Det är inte lätt att sätta allt det på spel, för en liten patientgrupp som inte har nationellt stöd som de behöver.

Kom ihåg att det fanns en tid då man skrattade åt läkare som tvättade händerna mellan patienterna, eller åt de som påstod att jorden är rund. Det fanns en tid då man skrattade åt de som inte rökte, och då man skrattade åt kvinnliga läkare.

Idag vet vi mer, men vi vet inte allt. Låt oss då ge stöd till utveckling, respekt till pionjärerna, pengar till forskningen och kämpa på framåt för att hitta hållbara lösningar, som kan hjälpa så många som möjligt, så skonsamt som möjligt.”

Student, Hälsovård: Det som förvånar mig är sättet som myndigheterna behandlat frågan på. Anledningen till att det först uppstår en utredning är att man märker att Kenneth förskriver stor mängd antibiotika jämfört med andra i Örebro län. Det är givetvis anmärkningsvärt, men man har en naturlig förklaring då människor från hela landet söker sig till honom för att få hjälp med infektioner då de upplever att de inte får det av andra. IVO begär ut 13 journaler som de skickar till en professor i Göteborg och ber honom om ett utlåtande.
Baserat på journalerna och utifrån officiella rekommendationer anser professorn att patienterna felbehandlats och utsatts för stor risk. Kenneth får möjlighet att yttra sig och kommentera, vilket han gör genom att skicka med personliga brev från de 13 patienter samt referenser till forskning och dokument som visar att det finns evidens även för att ge den sorts behandling som han gjort. Professorn yttrar sig åter och håller fast vid sin tidigare ståndpunkt. IVO rekommenderar därför HSAN att Kenneths legitimation ska återkallas. HSAN skickar ärendet till en annan professor för ett utlåtande baserat på samma information och utifrån det ställer han sig bakom tidigare beslut. HSAN återkallar legitimationen.

Det finns flera saker jag finner anmärkningsvärda:

– Att man aldrig kontaktar patienterna i fråga och frågar dem om deras erfarenhet. Alla skrev ett brev där de personligen skriver om att de idag mår mycket bättre. Flera har kunnat återgå till arbetet efter att ha varit sjukskrivna. En man som varit rullstolsbunden kunde efter några veckors behandling gå och efter några månader byggde han en friggebod. Borde det inte vara av intresse för utredarna att sätta patienterna i fokus? Borde inte de vara de första man kontaktar?
Hur kan man utifrån journalkopior och utan att personligen träffa både läkare och patienter och med intresse sätta sig in i varje enskilt fall och grundligt undersöka all evidens som pekar i annan riktning än det man står bakom mena sig ha tillräckligt underlag för att återkalla legitimationen?

– Att man aldrig ens kommenterar den evidens som pekar på att det finns stöd för även andra sätt att behandla än svenska riktlinjer. I andra europeiska länder och i USA är liknande behandlingar inte ovanliga och officiellt accepterade.

– Att man inte lägger vikt på andra experter än de egne eller kommenterar deras utlåtande. Kenneth kontaktade en professor från Frankrike, verksam vid WHO, som såg över fallet och gav sitt utlåtande till stöd för Kenneths behandlingsmetoder. Varför skulle svenska experters utlåtanden väga tyngre än utländska?

– Att det både i processen hos IVO och HSANs beslut återkommer faktafel om att Borrelia behandlats med Rifampicin trots att Kenneth påpekat att det aldrig förekommit utan läkemedlet använts för att behandla Ehrlichia.

Jag går inte in på huruvida fel begåtts eller inte utan kan bara avsluta med att konstatera att de 13 patienter man granskat mår bättre idag än de gjorde innan behandlingen sattes in.

Vad är svaret? ORGANISERA ER

What’s the answer? ORGANIZE yourselves!!

https://botaborrelia.wordpress.com/2017/03/01/bota-borrelia-cure-lyme-valkommen-vidas-welcome-vidas/

vidas-bild

Kontakta mig för medlemskap/contact me for membership

angelica.johansson68@gmail.com

Jag vill också påminna om petitionen för DR X;

http://www.skrivunder.com/radda_dr_kenneth_sandstrom_-_aka_dr_x

I also want to remind you about the petition to save DR X:

http://www.skrivunder.com/radda_dr_kenneth_sandstrom_-_aka_dr_x

botaborreliaFBgruppen

(Click the picture) Join our supportgroup!

Angelica Johansson, administrator for the free and from associations and unbound ”Cure lyme blog”, President VIDAS, main administrator for the free ”Cure Lyme Now” Facebookgroup, delegate Global Network On Institutionalized Discrimination, Member and administrator GLiIO, Former President for The Swedish Lyme Association. 

(I am writing this blog as a private citizien and NOT in my capacity as President and the views represented are my own and does not reflect the VIDAS or SLA’s stance and in the event of critisism, it should be directed to yours truly)

Annonser
Det här inlägget postades i BOTA BORRELIA och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till BOTA BORRELIA – CURE LYME – Kampen för Dr X fortsätter! – The fight for Dr X continues!

  1. Laine Grönlund skriver:

    Vill bara påminna om att det finns Frekvensterapi. Har använt mig av den i 5 år nu. Började med Tysklands resa och 10 mån penicillin beh. När jag sedan hittade Frekvensterapi och prövade detta kunde jag sluta med penicillinet. Och kunde återgå till 100 % arb. Läkare hade tidigare sagt mig (på smärtkliniken i Huddinge där jag gick i ett År!) att jag ALDRIG SKULLE KUNNA ARB EN ENDA DAG TILL I MITT LIV!!! Var sjukskriven till och från i ca 12 år. Har sedan jag började med frekvenser för ca 5 år sedan, blivit åter smittad av både borrelia och andra fästingburna bakterier/parasiter ca 7 ggr. Då jag utbildade mig till terapeut, kan jag nu lätt kolla och behandla mig. Har inte tagit ett enda piller sedan jag började använda Frekvensterapi och mina tänder som jag haft ständiga inflammationer och tandlossningsproblematik med, sitter nu som gjutna och jag använder aldrig tandtråd eller mellanrumsborstar längre. Har inte heller känt behov av tand hygienist som jag tidigare gick till två ggr/år. Men ju mer man studerar desto mer komplicerat blir det och det man nu bör kolla är Epstein Barr Viruset.. Det ligger latent i våra kroppar och precis som borrelian smittar det på liknande sätt.. Det har flera stadier och inväntar när vårt immunsystem är ansträngt. Det är nog inte enbart Borrelian som är boven utan flera anledningar.. men dock är fästingen bärare av flera av dessa, så även andra insekter och vi själva med sexuella kontakter.. Men det vet ni ju redan. Vill vi veta mera så ring mig 0739-25 44 50

    Vänligen
    Laine Grönlund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s